Centrale Blokken

De Centrale Blokken in Leiden is een van de deelprojecten die Kennemer Beton Bouw en Hillen & Roosen uitvoeren voor woningbouwvereniging de Sleutels.

De directe aanleiding voor het renoveren van de wijk was de verzakking en scheurvorming van de woningen in combinatie met de matige bouwkundige staat van de jaren ’20 en ’30 woningen.  De ‘Centrale Blokken’, een gemeentelijk monument, bestaat uit 139 woningen die medio 2021 opgeleverd worden. Bijzonder is dat de monumentale voorgevel blijft staan en er daarachter een nieuw gebouwd deel komt te staan dat voldoet aan de huidige eisen.

Kennemer Beton Bouw had als uitdaging dat het grondwaterpeil nogal hoog ligt. Zowel de fundering als de grondvloer zijn in één keer gestort. De fundering en de grondvloer zijn volledig geïsoleerd met kunststof isolatiemateriaal.

Om de twee woningen hebben de woningen een verschil in hoogte. Dit betekent een extra uitdaging voor het storten van beton. In totaal is Kennemer Beton Bouw ruim een jaar bezig met de betonconstructie van ‘Centrale Blokken’.

Specificaties

Projectnaam:
Centrale Blokken

Locatie:
‘de Oude Kooi’ te Leiden

Opdrachtgever:
Woningbouwvereniging De Sleutels

Architect:
Van Schagen Architecten

Oplevering:
2022